Mangalitza maksalaatikko

Mangalitza maksalaatikko

Mangalitza maksalaatikko

Mangalitza-possun maksasta valmistettu perinteitä hivelevä maksalaatikko takaa maistuvuuden ja on helposti jauhettavissa itse lihamyllyllä. Jos sellaista ei satu omassa keittiössä olemaan, niin voi käyttää valmiiksi jauhettua maksaa.

Maksalaatikon kanssa sopii hyvin itsetehty puolukkasurvos kotimaisista puolukoista ja ripauksesta luomu sokeria. Survoksen valmistaa nopeasti laatikon ollessa uunissa ja sokerin määrää voi säätää, jotta survos on omaan makuun sopivaa.

Ainekset:

  • 6dl luomu riisiä 

  • 2 sipulia

  • 50g laardia/naudan rasvaa/voita

  • 1kg Mangalitza-possun maksaa 

  • 3 tl inkivääriä

  • 3/4 tl valkopippuria

  • 1 tl meiramia 

  • 2 rkl laadukasta suolaa

  • (3 rkl hunajaa/vaahtera-/kookossiirappia)

  • 2 luomu kananmunaa

  • 6 dl (tila)maitoa

Puolukkasurvos:

  • 200g kotimaisia puolukoita
  • 2 rkl luomu ruokosokeriappia

Valmistusohje

Esivalmistelu

  1. Esikäsittele riisi epäpuhtauksien poistamiseksi liottamalla sitä yön ylitse kylmässä vedessä ja huuhtelemalla hyvin ennen keittämistä.

Valmistus

  1. Keitä riisi.
  2. Kuullota sipuli pannulla rasvassa.
  3. Jauha maksa (tai käytä valmiiksi jauhettua).
  4. Voitele vuoka valitsemallasi rasvalla.
  5. Laita uuni kuumenemaan 160°C.
  6. Sekoita isossa vuoassa keitetty riisi, maksa, sipuli, mausteet ja munat.
  7. Lisää maito ja tasoita puulastalla.
  8. Lisää laatikon päälle muutama nokare rasvaa.
  9. Kypsennä uunissa n. 90min.
  10. Sekoita sauvasekoittimella keskenään puolukat ja sokeri. 

Tarjoile maksalaatikko puolukkasurvoksen kanssa!

Resepti: Mikael Pihlajamaa & Mira Vihervaara

Kuvat: Mikael Pihlajamaa & Mira Vihervaara

Instagram

Youtube 

Mangalitza maksalaatikko
Chiliporsaankielet
Reseptit

Chiliporsaankielet

Porsaan kieli sopii hyvin esimerkiksi mausteisiin riisiruokiin. Kieli pestään ja sitten keitetään, jonka jälkeen pintakerros kuoritaan pois. Sen jälkeen kielet paloitellaan sopivan kokoisiksi paloiksi ja paistetaan. Palat voi myös pyöritellä leivänmurukuorrutteessa ennen paistamista!

Lue lisää »