Vallan Maukas Oy

Mangalitzat ja Possut

Vallan Maukkaan yhteydessä samassa pihapiirissä toimii maatilamme Vallilan tila. Tilalla kasvatetaan possujen lisäksi unkarilaista alkuperää olevaa Mangalitza-possua eli villasikaa. Olemme yksi Suomen suurimmista mangalitzojen kasvattajista. Mangalitzat ovat nähtävillä lihakaupan vieressä olevalla laitumella.

Lisää tietoa löydät Vallilan tilan nettisivuilta ja Facebookista. 

Mangalitza

Mangalitza eli villasika

Tavallisten possujen lisäksi tilalla kasvatetaan unkarilaista alkuperää olevaa Mangalitza-possua eli villasikaa. Yhteensä niitä löytyy toistasataa eri-ikäistä yksilöä.

Mangalitzan liha eroaa normisianlihasta sekä maultaan että laadultaan. Sitä kasvatetaan hitaasti, noin 1.5-2 vuotta teuraskokoon. Ruokinnassa pääpaino on hyvänlaatuisessa heinässä. Lisäksi mangalitzat saavat tilan omilla pelloilla kasvatetusta ohrasta ja härkäpavusta jauhettua jauhoa. Teollisia rehuja ei mangalitzan ruokinnassa käytetä lainkaan. Mangalitza on laidunnettava rotu, joka pärjää rasvakerroksensa avulla ulkona myös talven.

Pitkä kasvatusaika takaa sen, että rasva marmoroituu lihassyiden väliin, tehden lihasta erittäin herkullista. Mangalitzan rasva on tutkitusti terveellisempää kuin normisian, koska se sisältää enemmän hyvälaatuisia rasvahappoja kuin normisianlihan rasva. Rasvasta valmistetaan laardia, jota voidaan käyttää sellaisenaan tai mm. ruuanlaitossa ja leivonnassa.

Mangalitzan lihaa myydään suoraan ravintoloihin ja kauppoihin, sekä puodistamme ihan yksityisille kuluttajille. Myös laardia on myynnissä puodissamme.

Possut

Possut tulevat meille paikallisesta vapaaporsitus sikalasta, antibioottivapaasta kasvatuksesta n. 10 viikon ikäisinä ja kasvavat meillä teuraskokoon asti.

Possut kasvavat meillä väljissä olosuhteissa ja saavat täysin soijatonta ruokaa.

Mangalitzat