Maukas hernekeitto

Hernekeitto

Laskiaisen perinneruoka, hernekeitto

Laskiaisen perinteisiin on keskiajalta asti kuulunut hernekeitto ja laskiaispullat. Alun perin laskiaistiistaina oli tapana tarjoilla mahdollisimman rasvaista ruokaa, jonka uskottiin varmistavan hyvä ruoan saatavuus seuraavaksi vuodeksi. Laskiaistiistain jälkeen alkoi paasto, joka kesti aina pääsiäiseen asti.

Hernerokka tai hernesoppa oli keskiajalla tavallinen ruoka, josta tehtiin laskiaisena tavallista lihaisampi ja rasvaisempi. Se valmistettiin herneistä ja joulusta jääneistä lopuista lihoista eli sian päästä ja sorkista. Laskiaisena tarjolla oli myös lämmitettyjä rasvamakkaroita ja juustoja.

Hernesopan juuret juurtuvat hyvin pitkälle suomalaisessa perinteessä. Hernesopan valmistus on hyvin helppoa ja reseptejä löytyy monia erilaisia. 

Tässä kuitenkin Vallan Maukkaan oma suosikki hernekeitto resepti!

Ainekset:

  • 500g kuivattu ruokaherne, Maaritin luomumylly
  • 2,5 l vettä
  • 1 iso tai 2 pientä sipulia, Nurmen puutarha
  • 500 g palvattua possun kylkeä, Vallan Maukas Oy
  • Suolaa

Valmistusohje:

  • Laita herneet likoamaan veteen yön yli.
  • Keitä seuraavana päivänä liotusvedessä hiljalleen 2-3 tuntia. Leikkaa sipuli ja kuutioi palvikylki, lisää ne noin puolessa välissä ja anna hautua kypsäksi. Lisää suolaa oman maun mukaan.
  • Nauti! 
Hernekeitto

Aikaisemmin laskiaiseen liittyi paljon erilaisia uskomuksia ja enteitä, laskiaisesta kehittyi eräänlainen talonpoikainen työnjuhla.

Lähes kaikki laskiaistiistain tekemiset tai tekemättä jättämiset liittyivät naisten aikaansaannoksiin ja naisten käsitöiden raaka-aineisiin, pellavaan ja villaan. Pellavaonnea etsittiin muun muassa mäkeä laskemalla. Mitä kauemmaksi kelkka tai muu liukumisväline liukui, sitä pidempiä tulisi seuraavan kesän pellavista.

Tätä artikkelia kirjottaessa näyttää Varsinais-Suomessakin siltä, että saattaa jopa päästä pulkkamäkeen.

Loppuun mainittakoon vielä, että suosikaa pientuottajien raaka-aineita. Tämänkin hernekeiton reseptin ainesosat löydät helposti pientuottajilta.

Resepti: Vallan Maukas
Kuvat: Vallan Maukas
Raaka-aineet: Vallan Maukas, Maaritin luomumylly ja Nurmen puutarha
Lue lisää laskiais perinteistä Ruokatieto yhdistyksen sivuilta.

Hernekeitto
Chiliporsaankielet
Reseptit

Chiliporsaankielet

Porsaan kieli sopii hyvin esimerkiksi mausteisiin riisiruokiin. Kieli pestään ja sitten keitetään, jonka jälkeen pintakerros kuoritaan pois. Sen jälkeen kielet paloitellaan sopivan kokoisiksi paloiksi ja paistetaan. Palat voi myös pyöritellä leivänmurukuorrutteessa ennen paistamista!

Lue lisää »