Vallattomat makkarat
Makkarat ovat sensaatiomainen makuelämys itse tehtynä! Sekaan voi laittaa mitä mieleen tulee ja mitä kaapista löytyy. Tähän settiin pääsi Vallan Maukkaan porsaan jauhelihaa, sydäntä ja munuaisia.
Laskiaisen perinneruoka, hernekeitto
Laskiaisen perinteisiin on keskiajalta asti kuulunut hernekeitto ja laskiaispullat. Alun perin laskiaistiistaina oli tapana tarjoilla mahdollisimman rasvaista ruokaa, jonka uskottiin varmistavan hyvä ruoan saatavuus seuraavaksi vuodeksi. Laskiaistiistain jälkeen alkoi paasto, joka kesti aina pääsiäiseen asti.
Hernerokka tai hernesoppa oli keskiajalla tavallinen ruoka, josta tehtiin laskiaisena tavallista lihaisampi ja rasvaisempi. Se valmistettiin herneistä ja joulusta jääneistä lopuista lihoista eli sian päästä ja sorkista. Laskiaisena tarjolla oli myös lämmitettyjä rasvamakkaroita ja juustoja.
Hernesopan juuret juurtuvat hyvin pitkälle suomalaisessa perinteessä. Hernesopan valmistus on hyvin helppoa ja reseptejä löytyy monia erilaisia.
Tässä kuitenkin Vallan Maukkaan oma suosikki hernekeitto resepti!
Ainekset:
Valmistusohje:
Aikaisemmin laskiaiseen liittyi paljon erilaisia uskomuksia ja enteitä, laskiaisesta kehittyi eräänlainen talonpoikainen työnjuhla.
Lähes kaikki laskiaistiistain tekemiset tai tekemättä jättämiset liittyivät naisten aikaansaannoksiin ja naisten käsitöiden raaka-aineisiin, pellavaan ja villaan. Pellavaonnea etsittiin muun muassa mäkeä laskemalla. Mitä kauemmaksi kelkka tai muu liukumisväline liukui, sitä pidempiä tulisi seuraavan kesän pellavista.
Tätä artikkelia kirjottaessa näyttää Varsinais-Suomessakin siltä, että saattaa jopa päästä pulkkamäkeen.
Loppuun mainittakoon vielä, että suosikaa pientuottajien raaka-aineita. Tämänkin hernekeiton reseptin ainesosat löydät helposti pientuottajilta.
Resepti: Vallan Maukas
Kuvat: Vallan Maukas
Raaka-aineet: Vallan Maukas, Maaritin luomumylly ja Nurmen puutarha
Lue lisää laskiais perinteistä Ruokatieto yhdistyksen sivuilta.
Makkarat ovat sensaatiomainen makuelämys itse tehtynä! Sekaan voi laittaa mitä mieleen tulee ja mitä kaapista löytyy. Tähän settiin pääsi Vallan Maukkaan porsaan jauhelihaa, sydäntä ja munuaisia.
Porsaan baby back ribsit valmistuvat grillissä nopeasti. Mehukkaan ja maukkaan lopputuloksen takaamiseksi ribsit sivellään edeltävänä päivänä omenaviinietikalla ja suolalla.
Keittiömestari Kristian Karnell kävi viime vuonna Vallan Maukkaalla tutustumis käynnillä ja samalla grillaamassa herkkuja. Mangalitzan maksaa ja ilmakuivattua kinkkua, siitakesieniä ja mustaa valkosipulia.
Tuoretta lihaa, suoraan maatilalta
Vallilantie 98
23200 Vinkkilä
Verkkokaupan yhteydenotot: