Possut ja Mangalitzat kasvavat Vallilan tilalla

VALLAN MAUKAS - logo, POSSUT

Vallilan tilalla on 80 emakon yhdistelmäsikala, joka tarkoittaa sitä että kasvatamme kaikki siat pienestä porsaasta lihasioiksi asti tilallamme. Emakot siemennetään Figen Oy:n jalostussiemenellä, joten käytössämme on kokonaan suomalainen risteytysporsas.

 

Possut ruokitaan tilan omilla pelloilla kasvatetulla viljalla ja härkäpavulla, kivennäiset ja vitamiinit varmistetaan meidän tarpeisiin optimoidulla gmo-vapaalla tiivisteellä. Ruokinnassa käytettävä härkäpapu tekee lihasta punaisempaa.

Virikkeinä possuilla käytetään pahnasilppua ja sanomalehteä, joita jaetaan aamuin illoin tuhottavaksi. Lisäksi karsinoissa on puusta tehtyjä ”leluja”. Joutilaat emakot ulkoilevat niin halutessaan toukokuusta lokakuuhun tai säiden salliessa pitempäänkin.

Possut kasvavat tilalla koko elinkaarensa ajan, joten ne eivät kärsi pitkistä kuljetusmatkoista missään vaiheessa.

Possunlihaa myydään sekä suoraan ravintoloihin ja kauppoihin että puodistamme suoraan yksityisille kuluttajille.

Mangalitza eli villasika

Tavallisten possujen lisäksi tilalla kasvatetaan unkarilaista alkuperää olevaa Mangalitza-possua eli villasikaa. Yhteensä niitä löytyy toistasataa eri-ikäistä yksilöä.

 

Mangalitzan liha eroaa normisianlihasta sekä maultaan että laadultaan. Sitä kasvatetaan hitaasti, noin 1.5-2 vuotta teuraskokoon. Ruokinnassa pääpaino on hyvänlaatuisessa heinässä, lisäksi possut saavat tilan omilla pelloilla kasvatetusta ohrasta ja härkäpavusta jauhettua jauhoa, teollisia rehuja ei mangalitzan ruokinnassa käytetä lainkaan. Mangalitza on laidunnettava rotu joka pärjää rasvakerroksensa avulla ulkona myös talven.

Pitkä kasvatusaika takaa sen että rasva marmoroituu lihassyiden väliin, tehden lihasta erittäin herkullista. Mangalitzan rasva on tutkitusti terveellisempää kuin normisian, sisältäen enemmän hyvälaatuisia rasvahappoja kun normisianliha. Rasvasta valmistetaan laardia jota voidaan käyttää sellaisenaan mm. ruuanlaitossa, leivonnassa.

Mangalitzan lihaa myydään sekä suoraan ravintoloihin ja kauppoihin että puodistamme ihan yksityisille kuluttajille. Myös laardia on myynnissä puodissamme.